• Imprimeix

Història

L’any 1959 els doctors Jesús Galilea i Josep Estruch van viatjar a Roma, ciutat que estava preparant els Jocs Olímpics per a l’any 1960 i van establir contacte amb el Centre de Medicina de l’Esport d’aquella ciutat que dirigia el professor La Cava, qui tenia gran prestigi internacional. Allà van poder assimilar tots els nous elements que la medicina podia aportar al control de l’esportista com eren la fisiologia respiratòria, la cardiologia de l’esforç, l’alimentació, la resposta neuromuscular, la psicologia, etc. i, sobretot, van establir contacte amb bons especialistes aprofitant la nova medicina de l’esport que hi havia a Europa.


A partir de l’any 1960, segurament influenciats pel ressò dels Jocs Olímpics de Roma, una nova generació de metges joves, molts d’ells practicants de l’esport van introduir en el nostre país l’autèntica medicina de l’esport. Van ser els doctors Jesús Galilea, August Castelló, Ramon Balius i Josep Estruch, els quals van incorporar a la prestigiosa traumatologia catalana la fisiologia de l’esforç, la valoració del rendiment esportiu, el control mèdic dels esportistes i del seu entrenament, el control cardiològic, l’alimentació i, sobretot, de la mà de la medicina van procurar la millora del rendiment de l’esportista i que aquest pogués gaudir d’una bona salut.


Fruit d’aquesta inquietud l’any 1961 es va crear a Barcelona el Centre Juvenil de Medicina de l’Esport, situat al Passatge Permanyer de Barcelona, que va dirigir el Dr. Josep Estruch. Una mica més tard va néixer la Federació Barcelonesa de Medicina Esportiva, per la iniciativa del Dr. Jesús Galilea que la va presidir i que va intentar agrupar a tots els metges que estaven treballant en el món de l’esport, sobretot a les federacions i als clubs.


L’octubre del 1960 s’havia inaugurat la Residència Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat
, amb la finalitat de tutelar la preparació esportiva dels millors atletes de la regió i de les comarques veïnes com a estudiants becats. Pocs mesos més tard, el març del 1961, la Residència Blume va acollir el primer Centre de Medicina de l’Esport, depenent de l’administració esportiva i ubicat en un annex, situat just al costat de la primera piscina.


El 7 d’octubre de 1975, en el mateix complex d’Esplugues de Llobregat es va inaugurar l’edifici de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i el Centre Mèdic es va desplaçar a l’edifici del Poliesportiu, on va ocupar dues plantes i va mantenir una individualitat en relació a les altres infraestructures de l’edifici Poliesportiu que ja gaudien d’un gimnàs, una piscina i una pista poliesportiva, amb entrada i recepció diferenciades.


L’any 1985, el Centre de Medicina de l’Esport es va tornar a ubicar la Residència Blume, i va ser en el primer pis d’aquest edifici on va estar instal•lat fins l’any 2003 en el que es va ubicar definitivament al seu emplaçament actual dins de l’edifici poliesportiu del Consell Català de l’Esport i, pràcticament, ocupant els mateixos espais que utilitzava el 1975.


Paral.lelament a les altres demarcacions territorials i sempre lligat primerament a la Delegación Nacional de Deportes i posteriorment a la Representació Territorial de la Generalitat hi ha hagut un Centre de Medicina de l’Esport tant a Girona com a Lleida i Tarragona. En tots tres casos els centres s’han mogut amb les necessitats d’espai de les Representacions Territorials però continuen amb el seu servei públic per a tots els esportistes dels programes de tecnificació i alt rendiment català.

Des del punt de vista de l’organigrama administratiu, la Unitat d’Esport i Salut comença com a Secció de Medicina de l’Esport formant part del Servei de Docència i Investigació des dels anys 80 fins al 2004. L’any 2004 es transforma dins de l’organigrama del Consell Català de l’Esport en Unitat d’Esport i Salud, depenent directament de la Direcció General, i així es manté fins al moment actual.


Data d'actualització:  31.10.2013