• Imprimeix

En marxa el programa “Esport Blanc Escolar”

Les generoses nevades dels últims dies al Pirineu català han estat molt benvingudes per les estacions d'hivern, que han pogut millorar l'oferta de pistes i serveis per als usuaris. Entre els primers que han gaudit de la neu recent caiguda aquesta setmana hi ha l'alumnat de diverses escoles del Solsonès, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Ripollès, que han practicat l'esquí i el surf de neu, de manera que donaven per inaugurada la temporada 2017 del programa “Esport Blanc Escolar”, impulsat per la Generalitat de Catalunya.

19/01/2017 14:01
sge

El programa es duu a terme per tercer any consecutiu amb la participació d’un total de 39 escoles -17 més que l’any passat- i 1.493 alumnes -642 més-, la qual cosa reforça l’aposta del Govern d’acostar els esports d’hivern a la població infantil de les 9 comarques del Pirineu. Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, la iniciativa pretén impulsar la iniciació i el coneixement d’aquests esports, en les seves diferents modalitats, a la vegada que es pretén educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

Després d’una fase experimental en 3 comarques el curs 2013-14, l’experiència pilot del curs 2014-15 i el primer curs sencer 2015-16, el Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, les diputacions, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí, tornen a unir esforços per executar un programa que creix any rere any. L’increment en el nombre d’alumnes ve donat per l’entrada de 17 escoles noves i la incorporació del curs de 4t de primària als centres que van començar el programa el curs passat.

El programa “Esport Blanc Escolar” s’inclou dins l’assignatura d’Educació Física, tot i que amb un tractament interdisciplinari, i consta de 8 sessions anuals durant el 2n trimestre del curs (de gener a març), distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 d’esquí de fons i 2 de surf de neu (“snowboard”). Cada sessió es realitza durant un matí a la setmana per part de l’alumnat de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes puguin realitzar aquesta activitat durant dos cursos escolars. La novetat d’enguany és la realització d’una jornada final lúdico-competitiva a 4t.

La propera setmana arrencarà el programa a les estacions de Cerdanya, Alt Urgell, Berguedà, Val d'Aran i Alta Ribagorça, per la qual cosa estarà en marxa a totes les 9 comarques pirinenques. La Secretaria General de l’Esport destina enguany 282.600 euros al projecte, del més d’un milió total d’ajuts dedicats a donar suport a tots els àmbits dels esports d’hivern a Catalunya.

L'alumnat de primària del Pirineu ha començat a realitzar les primeres sessions d’esports d’hivern a les estacions catalanes