• Imprimeix

El secretari general de l'Esport marca el camí cap a la reforma horària en l’àmbit esportiu

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, ha presentat avui, en el marc de la Setmana dels Horaris, els objectius de l’estudi ‘Reforma horària i pràctica esportiva’, que la Secretaria General de l’Esport (SGE) i la Diputació de Barcelona impulsaran conjuntament per conèixer els horaris de la pràctica esportiva a Catalunya i els usos de les instal·lacions amb la finalitat de “canviar com fem pràctica esportiva a partir d’una reforma horària per millorar la nostra salut”.

14/06/2018 17:06
sge

"El món de l'esport vol ser dels primers a fer els deures i aconseguir millors horaris que ens permetin guanyar temps per fer més esport i guanyar qualitat de vida", ha dit Gerard Figueras durant l’acte, en què ha estat acompanyat en la primera part de la jornada per la diputada d’Esports de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, i el promotor de la iniciativa de la Reforma Horària, Fabian Mohedano.

També hi eren presents el director del Consell Català de l’Esport, Toni Reig; el director del CAR de Sant Cugat, Ramon Terrassa; el gerent de l’Institut Barcelona Esports, Frank Terrón; el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, així com representants de Consells Esportius, Ajuntaments i altres entitats vinculades al sector esportiu.

El secretari general de l’Esport ha exposat que l’estudi pretén conèixer les franges horàries existents a les instal·lacions esportives de Catalunya i l’ús que en fan els clubs i federacions, dades que ajudaran a formular propostes de futur. Aquest treball, que implicarà una selecció de municipis catalans i el teixit esportiu del país, es durà a terme durant el 2018 i es preveu poder comunicar les conclusions i les propostes d’actuació a partir del 2019.

Segons Gerard Figueras, “aquesta fotografia ens permetrà conèixer els dèficits d’instal·lacions i incorporar més persones a la pràctica esportiva en horaris no intempestius”, al mateix temps que deixava clar que aquest esforç ha d’anar acompanyat d’una voluntat de modificar els horaris comercials, laborals, etc.

Finalment, ha expressat que aquest “compromís és una línia estratègica de país que ens ha d’assimilar a la resta de països d’Europa quant als horaris i la gestió del nostre temps, i que ens ha de moure a implementar mesures en aquest sentit”.

Per la seva banda, Maite Fandos ha destacat el fet que l’esport tingui un paper rellevant en el Pacte per a la Reforma Horària i ha subratllat el rol que tindran els Ajuntaments en l’elaboració de l’estudi. “Veurem la importància de l’esport local al país i ens servirà també per comprovar quines són les mancances que tenim pel que fa instal·lacions als nostres municipis”, ha afegit.

Finalment, Fabian Mohedano ha recordat que “som el país que més tard practica esport”, la qual cosa “afecta la salut” de la ciutadania, i s’ha mostrat optimista que la realització de l’estudi entre la SGE i la Diputació de Barcelona, emmarcat en les mesures previstes en el Pacte per a la Reforma Horària, contribueixi a modificar els costums de les persones que fan esport.

En la segona part de l’acte, ha pres la paraula Javier Albares, metge especialista en medicina del son de la Clínica del Son Teknon, que ha explicat com la pràctica de l’activitat física pot afectar el son de les persones. Segons Albares, la majoria de practicants fan esport de 20h a 22h, un horari poc recomanable, i ha aconsellat que el millor moment del dia és al matí i amb llum natural. “No pot ser que tinguem dos hàbits saludables enfrontats: fem esport restant hores de son”, ha conclòs.

La 5a edició de la Setmana dels Horaris, que finalitza demà, oferia més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària. Aquesta és la primera edició que se celebra ja amb el Pacte per a la Reforma Horària aprovat i constitueix una oportunitat excepcional per presentar els reptes del país quant a la transformació de l’organització del temps de vida quotidiana. Neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural. Vol incidir de forma incisiva de manera que s'assoleixi l'adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l'impuls de la Catalunya que ve. En definitiva, amb aquesta convocatòria, la cinquena, es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar.

 

La Secretaria General de l'Esport i la Diputació de Barcelona impulsaran un estudi per conèixer els horaris de la pràctica esportiva a Catalunya